Dla wszystkich miłośników gotowania i pięknych japońskich noży została przygotowana seria KATEI HAMMERED. Samo słowo KATEI oznacza w języku japońskim dom, a noże są dedykowane zarówno użytkownikom domowym jak i profesjonalistom.
W tym przypadku do bazowej serii KATEI producent dodał wykwintne zdobienie klingi w postaci młotkowania. Użyta do produkcji noży stal 420J2 została zahartowana do około 53 HRC aby ostrze nie było zbyt kruche i łatwo dało się naostrzyć zarówno w warunkach domowych jak i w restauracji lub barze.
Świetnie wyprofilowana rękojeść z drzewa topoli została zabarwiona na ciemny brązowy kolor i zwieńczona czarnym nylonowym pierścieniem. Noże z serii KATEI HAMMERED ostrzone są symetrycznie za wyjątkiem modelu Deba i Sashimi. Tutaj producent zastosował tradycyjne ostrzenie jednostronne aby można było łatwiej przygotować potrawy charakterystyczne dla Kraju Kwitnącej Wiśni, jak np. sushi czy sashimi.