BLOG
Wybór odpowiedniego noża kuchennego jest kluczowy dla każdej osoby spędzającej czas w kuchni. Najważniejszym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę, jest wydajność cięcia. Dobry nóż powinien być doskonale naostrzony, co zależy od jakości materiału, procesu kucia, hartowania i obróbki cieplnej. Nóż, który jest dobrze wykonany od samego początku, będzie lepiej ciął i utrzyma swoje właściwości na dłużej. Jeżeli nóż tnie idealnie już za pierwszym razem, nie ma powodu do obaw.
Zobacz więcejW dzisiejszych czasach trudno jednoznacznie określić różnice między nożami kuchennymi z Japonii a tymi z Zachodu, ponieważ technologie ich produkcji uległy znacznym zmianom. Jednak można zauważyć, że noże japońskie mają swoje korzenie w tradycjach sięgających wieków.
Zobacz więcejPoczątki kowalstwa w japońskim mieście Seki sięgają okresu Kamakura (1185-1333), kiedy to kowale zaczęli dostrzegać wyjątkowe możliwości, jakie oferowała lokalna przyroda. Znajdujące się tu złoża rudy żelaza oraz dostępność wysokiej jakości węgla drzewnego oferują doskonałe warunki do wytwarzania narzędzi z żelaza.
Zobacz więcej